lördag, december 06, 2008

Husmoderns tid

Feminismen har tagit ganska stora kliv sen 1958. Att vara en så kallad "god hustru" var viktigt på den tiden och innebar att man var hemmafru och passade upp på övriga familjemedlemmar. Dessutom skulle man vara en kunnig matmor. I en amerikansk hushållsbok från 50-talet kan man läsa följande råd:
Ha middagen färdig
Planera ingredienserna dagen före så att du är säker på att rätten blir lyckad och att allt blir klart i tid tills din man kommer hem.
Fräscha upp dig
Vila i 15 minuter så att du ser fräsch ut när du tar emot din man. Förbättra din make-up och sätt upp håret med ett band.
Städa undan i huset
Ta en sista runda genom rummen och plocka undan skolböcker, leksaker och papper. Torka av borden med en trasa.
Tänd en brasa i öppna spisen
När det är kallt under vintermånaderna bör du tända en brasa, som din make kan koppla av framför.
Eliminera alla oljud
Vid din mans hemkomst bör tvättmaskinen och dammsugaren vara avstängda. Säg till era barn att hålla sej tysta och lugna.
Ha ett vänligt bemötande
Ge din man ett stort leende och visa att du är glad att se honom. Låt honom prata innan du gör det, för det han har att säga är viktigare.
Låt kvällen bli hans
Klaga inte om han kommer hem sent eller äter middag på restaurang utan dig. Försök istället förstå vilket pressat tidsschema han har.
Skapa en lugn atmosfär
Se till så att ert hem blir en bra plats för avkoppling. Så att din man får en chans att återhämta sig både fysiskt och psykiskt.
Gör det bekvämt
Låt honom sjunka ner i en skön fåtölj eller lägga sig i sovrummet. Ha en kall eller varm drink redo, rätta till hans kudde och erbjud dig att ta av honom skorna. Prata med en mjuk och behaglig röst.
Var inte frågvis
Ställ inga frågor om vad han har gjort under dagen. Kom ihåg att han är husets herre och alltid gör sitt bästa för att vara rättvis och ärlig. Du har inte rätt att ifrågasätta honom.


Är det nån mer än jag som möjligtvis tror att denna bok är skriven av en man?? ^^
Tur att man inte är gift så man behöver följa allt det här...

1 kommentar:

  1. det var väl så man skulle vara förr i tiden.. typ iaf... undrar om inte texten är lite modifierad så det ska låta värre än vad det egenligen stod...? annars tror jag som du, att en man skrivit det!

    SvaraRadera